Russian blue

Russian Blue

Russian blue är en gammal ras som omskrevs redan 1903. Ryssen, som russian blue kallas i dagligt tal, är en mycket sund katt som ofta uppnår en mycket hög ålder.

EC S*Wildtbergs Milaya

Russian blue är en vacker medelstor korthårskatt. Den är elegant och har en långsträckt men ändå muskulös kropp. Ofta väger den mer än den ser ut att göra. Benen skall vara höga och smala med små ovala tassar. Svansen är lång och avsmalnande mot en fin spets.

S*Wildtbergs-kattunge

Russian blue kan liknas vid en liten grå panter med sin korta silverskimranden päls. Pälsen skall vara kort, tät och plychaktigt upprättstående. Den är dubbel, dvs. alla hårstrån är lika långa. Hårstråna är också fina och silkesmjuka. Pälsfärgen skall vara jämn och ren med ett tydligt silverskimmer. Medelblå pälsfärg föredras.

EC S*Wildtbergs Milaya, foto/photo: K Kurisjärvi

Russian blue har ett litete huvud, som sitter på en lång och gracil hals. Huvudet är kort kilformigt. Det är ganska kantigt med raka linjer och markerade vinklar däremellan. I profil skall hjässan vara flat och övergå i en konvex vinkel över ögonbrynen, till en rak nos. Hakan skall vara kraftig och morrhårskuddarna framträdande. Ögonen är stora och mandelformade. De skall sitta med bredd emellan. Ögonfärgen är livligt grön, helst smaragdgrön. Öronen skall vara stora, tämligen spetsiga samt breda vid basen. De är sparsamt behårade på insidan och verkar nästan vara transparanta. De skall vara placerade vetikalt till huvudet. Vad detta innebär diskuteras.

S*Wildtbergs Boris har en lovand kattungeprofil./S*Wildtbergs Boris has a promissing profile for a kitten. Foto/Photo: Karin Johansson

IC Ondine v. Hirschbach(D), foto/photo: K Kurisjärvi

Russian blue finns i flera olika typer. Det beror på varifrån de kommer och utifrån vilket förbunds standard de är avlade. Den amerikanska typen är ljus och har lågt placerade öron, medan den engelske typen  har mycket högt placerade öron och den skandinaviska typen är ganska mörk.

EC S*Wildtbergs Milaya, foto/photo: K Kurisjärvi

Russian blue är en livlivg och alert katt. Den är lekfull långt upp i åldrarna. Att apportera tycker många russian  blue-katter är en rolig lek, som kan sysselsätta den länge. Den har lätt för att lära sig saker som t.ex. gå i koppel och sele samt öppna dörrar. Även om russian blue är en typisk innekatt, så har den kvar många naturliga instinkter. Den är självständig och självbestämmande, samt kan bli en skicklig jägare. Framför allt insekter lever farligt i närheten av en russian blue.

S*Flisdjupet's Chardonnay & Ywonne, foto/photo: K Kurisjärvi

Russian blue är mycket tillgiven sina människor och kan ibland välja ut en speciell favoritmänniska. Däremot kan den vara lite blyg och reserverad mot främmande personer. Till de sina är den mycket kelsjuk, tillgiven och sällskaplig. Den vill helst vara med i allt som händer i det dagliga familjelivet. Den ligger gärna på sin människas axlar och överblickar vad som händer. Om den inte är där så söker den sig gärna till höga höjder där den har bra överblick över sitt revir. Men när den skall sova vill den ofta krypa in i ett varmt ställe, t.ex. under överkastet, täcket eller rent av madrassen.